Tősgyökeres vidéki lányként szeretek minden olyan budapesti borkóstolót, amelyen a vidék elhozza magával az allűrök nélküli természetes életérzést a fővárosba.
A Badacsony és kiváltképpen a Szent György-hegy mindig visszarepít gyermekkorom ikonikus nyaralásai helyszínére. A nosztalgiával átitatott életérzést mára már megannyi boros élmény gazdagítja és bevallom, ilyen múltbéli szép emlékekkel a szívemben nehéz egy badacsonyi borkóstoló eseményről elfogulatlanul írni. De törekszem rá.
A Badacsony New Yorkban rendezvénynek évről évre a Boscolo hotel impozáns New York Kávéháza szolgál helyszínéül. A bölcsek azt tartják, hogy a bor a pincében ízlik legjobban, hát, bízton mondhatom, hogy egy ilyen épület is kölcsönöz megannyi eleganciát egy-egy tételnek.
32 kiállító volt jelen, két szinten. Az alsó szint kissé levegőtlen helyszínéről felüdülésként hatott az emeletre menekülni. Nem tudom, hogy mennyire korlátozták a jegyek eladását, de a borozó közönséget szemlélve szerintem ennyi ember kényelmesen elfért és pont elegen voltunk ahhoz, hogy a rendezvény megőrizze vidéki báját. Egy-egy borászhoz odalépve várakozás nélkül került poharamba az istenek ajándéka és minden készítővel el lehetett kellemesen diskurálni az adott tétel történetéről, készítési metódusáról.
A rendezvény nem titkolja, hogy egy vakkóstolón előre végigkóstolják a szortimentet, így biztosítván, hogy a legjobb borokhoz jusson hozzá a nagyközönség. Kuriózumként pedig az idei év tematikájának megfelelően helyenként lehetett muzeális, régebbi tételekkel is találkozni.
Minden bizonnyal nem könnyű úgy előválogatni a bemutatandó borokat, hogy mindenkinek egyformán tetsszen az adott tétel. Meglátásom szerint az előkóstolók igyekeztek egy széles szeletet elhozni nekünk a Badacsonyi borvidékről. Így történt, hogy a felhozatalban találkozhatott a maximalizmus az évtizedes tapasztalattal, a nagynevű sokhektáros birtok a többnyire helyben árusító családi pincészettel. Azt is felteszem, hogy meg lehetne esetenként kérdőjelezni a fajélesztő milyenségét és további javaslatokat is tenni a borharmónia javítására, én a magam részéről viszont abban hiszek, hogy minden bor a készítőjének hű lenyomata és sem jogom, sem képesítésem nincsen ahhoz, hogy ítélkezzek.
A borkóstolást egyébként is szubjektív műfajnak tartom, amelyet nagyban befolyásol az illető egyénisége, hangulata, pillanatnyi lelkiállapota. Olyannyira, hogy a preferált borokról rövid felmérést végeztem az eseményen szintén részt vevő kollégák között és maximálisan meglepődtem, hogy helyenként egyezett a véleményünk. (Ami egyébként nem szokott.) Mielőtt rátérek a felmérés vágatlan verziójának publikálására, szeretném azt is leszögezni, hogy mindenkitől 3 kedvenc tételt kértem és korábban már bizonyítást nyert, hogy nincsenek a számolás terén nehézségei egyik megkérdezettnek sem. Véletlen lenne, vagy tényleg nem is annyira könnyű csak három kiváló, szívhez közel álló tételt kiemelni erről a pompás borvidékről? Íme a lista, avagy így kóstolunk mi:
Sára:
Bencze családi birtok- Riesling 2015 (meg az összes többi innen szuper, csak ezt emelném ki)
VáliBor- Budai Zöld 2016
Bakó Ambrus- Teraszok Olaszrizling 2012
Nyári pince- Kéknyelű 2015
Balázs:
Szeremley: Badacsonyi Szürkebarát 1996
Szászi Pince: Badacsonyi Olaszrizling 2012
Bakó Ambrus: Olaszrizling 2012
Luca:
Bencze Családi Birtok – Pinot Noir 2015 (abszolút favorit)
Szászi Birtok – Kabócás Olaszrizling 2015
Csendes Dűlő – Olaszrizling 2015
Zsolt:
Bence Családi Birtok:
Pinot Noir 2015 ****
Riesling 2013 / 2015 *****
Laposa Birtok:
Apukám Világa / Olaszrizling 2015 *****
Villa Tolnay:
Rajnai Rizling 2006 ****
Rosé 2016 ****
Bakó Ambrus:
Rajnai Rizling (hordóminta) 2016 ****
Olaszrizling (Teraszok) 2012 *****
És az én listám? Mint az elején leszögeztem, nehéz a választás. Nálam minden egyes badacsonyi bor ott hordozza magában gyermekkorom legszebb nyári emlékeit és benne érzem a tó vízének tiszta ízét. De mégis, ha a legjobb hármat kell kiemelnem, akkor a Bencze pincészet 4 borát választom, mint egy számomra teljességgel ismeretlen pincészetet. Bármikor újrakóstolnám.
A meghívásért nagy köszönet a Badacsonyi Turisztikai Céhnek és Váli Péternek. Örültünk, hogy ott lehettünk, együtt kóstolhattunk és reméljük, hogy jövőre, veletek, ugyanitt.