Minden évben az Olaszrizling Szerintünkkel nyitjuk meg a boros szezont, most sem volt ez másképp. Múlt héten hétfőn-kedden még javában pihentük ki fáradalmainkat, szerdán pedig egy éles váltás következett: a Köveskáli Furmint Napok beharangozóját tartottuk meg a borbárunkban.
Azaz, elhoztuk egy napra Köveskált Budapestre! Amikor a programtervet raktuk össze viszonylag spontán jött az ötlet: jó-jó, lesznek borok és Gyulák (Pálffy és Szabó) de milyen csavart tehetnénk még a történetbe?! Nos, gasztrofalu lévén biztosan tudnak pár szendvicset összedobni a kóstolandó furmintok mellé – dugtuk össze a fejünket, és ami ezután következett, az már történelem.
És ami a szendvicsek helyett jött: céklasaláta, füstölt makréla, juhsajtos quiche, az egész utcának elegendő mennyiségű pogácsa, csüngő hasú malac, vaddisznórilette (ezt a szót még leírni is alig tudjuk), zöldparadicsom chutney, hozzá isteni házi sajt. Mindezek mellett pedig Pálffy Gyula úgy locsolta a champagne-i magaslatokba is felérő Furmint pezsgőjét, mintha vérbeli forma 1-es pilóta lenne a minden dicsőséget magában rejtő pulpituson.
És hogy mire fel volt ez a kis (akarommondani nagy) felhajtás?! Február utolsó hétvégéjén ismételten egy egész víkendet szentel Köveskál a Furmintnak, amúgy olyan köveskáliasan. Azaz a fentebb leírt sor maximum csak valami „gyenge“ előételnek felel meg arrafelé, amely után következik a nagybetűs Étel, na meg a Főfogás és az ember ízlelőbimbói végképp a Paradicsomban érezhetik magukat.
Lesz tehát Étel (és Főfogás), lesz Furmint, és mivel egy falu nem csinál nyarat, érkeznek a vendégborászok is szépen sorban: Somló, Balaton északi és déli part és természetesen Tokaj is megmutatja, hogy mit tud náluk a Furmint. Azért pedig, hogy senki ne érezze magát elveszettnek, moderátorok segítik majd az egyes ismerkedéseket. A konferanciéval kísért kóstolókra itt tudjátok megváltani jegyeiteket:
https://kostolom-muhely.hu/kulso-rendezvenyek/
Ebédet, vacsorát pedig kínál a Miakő, a Kővirág és a Káli Art Inn, foglalni náluk erősen ajánlott.
Úgy érzed, hogy nem voltunk elég meggyőzőek? És ha azt is eláruljuk, hogy vasárnap brunchba fojthatod a bánatod azon tény felett, hogy bizony a Furmint Februárnak is vége szakad idén is? vagy pezsgős dűlőtúrán is részt vehetsz Pálffy Gyulával. Igen, arról a pezsgőről van szó, amelynek fentebb már szenteltünk egy fél strófát.
Teendő tehát: február 22-24 között mondd le a haverokat vagy éppen hozd el őket magaddal, szemezgess a részletes lehetőségek közül és állítsd össze egész hétvégés programodat Köveskálon!
(Miért éppen Köveskál? Robi erről már írt tavaly, itt tudod megtekinteni, ha esetleg lemaradtál volna róla.)
Mutasd meg magad! Tartsd nálunk boraid, rendezvényed sajtótájékoztatóját, vagy akár rendezvényedet! Vedd fel velünk a kapcsolatot és együtt biztosan kitaláljuk a megfelelő megoldást!